Een extra maand betaald ouderschapsverlof vanaf 8 maart

23-03-2012

23-03-1012

Na langdurige onderhandelingen binnen de regering, parlement en de Nationale Arbeidsraad was het vrijdag zover. Een extra maand ouderschapsverlof én betaald. Een uitbreiding die nu retroactief wordt doorgevoerd. Hiermee implementeert de regering de Europese richtlijn dat het recht op ouderschapsverlof uiterlijk op 8 maart uitbreidde van drie naar vier maanden, maar hieraan koppelt ze ook een onderbrekingsuitkering zodat iemand die ouderschapsverlof opneemt, financieel niet wordt gesanctioneerd. Deze regeling zal van toepassing zijn op elke gerechtigde ouder met een kind geboren na 8 maart. De tegemoetkoming zal 693,20 EUR bedragen. Ook de andere gerechtigde ouders verkrijgen een extra maand maar er was spijtig genoeg te weinig marge in de begroting om ook hen een tegemoetkoming te garanderen voor de 4de maand.

Ik ben tevreden dat er eindelijk een akkoord is bereikt in dit dossier waar verschillende visies het debat bemoeilijkten. Met de toekenning van een tegemoetkoming ondersteunt de regering niet enkel in woorden het ouderschapsverlof, maar ook in daden. Deze extra ondersteuning is essentieel indien we ouderschapsverlof écht willen promoten als “ademruimte” voor jonge ouders. Vele jonge gezinnen hebben namelijk niet de financiële draagkracht om op basis van één voltijds inkomen hun levensstandaard op peil te houden en in het geval van een alleenstaande ouder wordt ouderschapsverlof opnemen al snel onmogelijk. Het ontbreken van een tegemoetkoming zou dan ook enkel een Matteüseffect in de hand werken. Persoonlijk vind ik het wel spijtig dat er toch nog veel ouders financieel uit de boot vallen. Zo hebben de gerechtigde ouders met een kind geboren voor 8 maart 2012 geen recht op deze extra tegemoetkoming. Spijtig, maar rekening houdende met de moeilijke oefening om in deze economisch barre tijden de begroting toch nog op orde te houden begrijp ik het standpunt van de regering.

Net zoals bij de al gerechtigde drie maanden ouderschapsverlof, kan men het ouderschapsverlof flexibel opnemen. Het Koninklijk Besluit, dat de uitbreiding van het ouderschapsverlof regelt, biedt de mogelijkheid om aanvullend je arbeidsprestaties één maand voltijds, twee maanden halftijds of vijf maanden 1/5 te schorsen. Ook ouders die een kind adopteren hebben recht op ouderschapsverlof. Naar analogie met de nieuwe regeling, zullen zij ook een tegemoetkoming ontvangen, indien de inwerkingtreding van de adoptie na 8 maart 2012 was.

Ik ben een groot voorstander van ouderschapsverlof als adempauze voor vele ouders die moeilijkheden ondervinden om werk en gezin te combineren. We moeten als maatschappij enerzijds kunnen inspelen op de nood aan toenemende flexibiliteit op de arbeidsmarkt, maar anderzijds dient men ook te erkennen dat mensen soms écht een "time-out" nodig hebben. Zeker wanneer er tegengestelde belangen opduiken. 

Onze inspiratie voor de verlenging van het ouderschapsverlof hebben wij in Scandinavië opgedaan waar thematische verloven alomtegenwoordig zijn. De conclusie die we uit onze onderzoeken konden afleiden was dat dankzij deze thematische verlofsystemen werknemers minder vatbaar waren voor een burn-out en langer aan de slag konden blijven. Vroegtijdige pensionering 'out', gelukkige(re) werknemers 'in' was daar dan ook het credo. U kan onze bevindingen vinden in Knack-magazine. Het artikel kan u hier vinden. 

De uitbreiding van het ouderschapsverlof is voor mij maar een tussenfase. Met de toepassing van de Europese Richtlijn hebben we het ouderschapsverlof aangepast aan de Europese benchmark. Ik ben er echter van overtuigd dat meer ouderschapsverlof nog wenselijk is. Daarom heb ik in 2010 dan ook mijn wetsvoorstel om het ouderschapsverlof uit te breiden tot 5 maanden (met een extra uitbreiding indien beide partners minimaal 3 maanden hiervan gebruik maakten).

Hier kan u mijn wetsvoorstel vinden.