Discrete bevalling

11-05-2011

11-05-2011

Ik heb vorige week een wetsvoorstel ingediend om discreet bevallen mogelijk te maken.

Op 17 november 2007 werd voor de eerste keer een kindje aangetroffen in de vondelingenschuif van de vzw Moeders voor Moeders in Borgerhout. Dit feit bevestigde de noodzaak van een humane oplossing voor vrouwen die een beroep doen op dergelijke vondelingenschuif en voor de kinderen die in dergelijke schuif terechtkomen. Een ongewenst zwangere vrouw is in België beperkt in haar mogelijkheden.

  • Ofwel breekt zij haar zwangerschap binnen de voorwaarden van de wet vroegtijdig af (abortus),
  • ofwel bevalt ze officieel en verschijnt haar naam op de geboorteakte waarna ze haar kind afstaat voor adoptie

In ons land bestaat de mogelijkheid van een anonieme bevalling niet en tot op heden ook niet de mogelijkheid van een discrete bevalling. Voor sommige vrouwen is het echter zeer belangrijk dat hun identiteit niet wordt vermeld in de geboorteakte.

Deze vrouwen opteren dan voor andere oplossingen.Ofwel nemen ze hun toevlucht tot een “clandestiene” bevalling en laten ze hun kind ergens achter, in een station, in de duinen, of zoals hierboven vermeld, in een vondelingenschuif. Schrijnend is dat meer dan eens de kindjes hierbij het leven laten. Zo werd er eind februari nog een pasgeboren dode baby in een vuilniszak teruggevonden in een vijver in het Rivierenhof in Deurne.

Soms trekken die vrouwen ook naar het buitenland,vooral naar Frankrijk, waar wel de wettelijke mogelijkheid bestaat van een anonieme bevalling. Op die manierkunnen ze afstand doen van hun kind zonder dat er gegevens moeten worden achtergelaten. Op dit Franse systeem van de volledig anoniemebevalling (“accouchement sous X”) is echter zeer veel kritiek ontstaan, vooral vanuit de hoek van de X-kinderen zelf. Ze vinden het onaanvaardbaar dat ze niet de mogelijkheid hebben om hun biologische ouders op te sporen. Gelet op de ervaring in het buitenland en vanuit de gedachte dat een vondelingenschuif de moeder en het kind alle kansen op een humane aanpak ontneemt, geef ik de voorkeur aan een discrete bevalling.

Op die manier kan het kind worden beschermd tegen moeders die ervan zijn overtuigd dat ze niet voor het kind kunnen zorgen maar ook niet hebben geopteerd voor adoptie.

hier kan u het wetsvoorstel vinden

hier kan u nog het interview hierover terugvinden