Deadline actieplan hervorming havenarbeid nadert

27-04-2016

27-04-2016

De Europese Commissie heeft ons land gevraagd  om tegen  1 juli de wetgeving aan te passen over de modernisering van de havenarbeid.  Een moeilijke evenwichtsoefening tussen de Europese Commissie en de sector van de havenarbeid. Momenteel zijn er gesprekken aan de gang tussen de werkgevers en werknemers in de havensector.

Ik vroeg aan de minister van Werk hoe de laatste gesprekken tussen de sociale partners zijn verlopen. Volgens de minister verlopen de gesprekken nog steeds in een constructieve sfeer waarbij vooruitgang wordt geboekt.  De sociale partners hebben daarbij hun wens uitgedrukt dat de mogelijkheid blijft bestaan om van de pool van havenarbeiders  gebruik te maken. De minister heeft aan de Europese Commissie ook meer duidelijkheid gevraagd over wat de mogelijkheden zijn om akkoorden in die zin af te sluiten  met respect voor de wetgeving inzake mededinging .

Ik ben tevreden dat de minister er alles aan doet om de gesprekken tussen de sociale partners aan te moedigen en te faciliteren. Hopelijk zullen de moeilijkheden op sociaal en juridisch gebied met de Europese Commissie opgelost geraken.

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister