De nieuwe financieringswet

24-09-2011

24-09-2011

 

Een nieuwe dresscode voor het land. Dit is een echte start voor het land.

Wij hadden 4 principes waaraan wij de financieringswet zouden toetsen.

Wat nu voorligt, doorstaat die toets.

  1. De Vlaamse regering zal voortaan haar beleid kunnen voeren met 12 mia euro eigen fiscale middelen. (5 mia euro gewestbelastingen en 7 mia euro personenbelasting). Dat is echt democratisch.
  2. Wie goed beleid voert zal er ook de vruchten van kunnen dragen. Een gewest dat meer werk creëert, en zo ook meer inkomsten genereert voor de personenbelasting, zal dat onmiddellijk voelen in het eigen budget. Dat is responsabilisering.
  3. De solidariteit blijft overeind. Gewesten die onder het Belgisch gemiddelde presteren kunnen rekenen op een solidariteitsbijdrage. Maar door deze nieuwe financieringswet zullen zij meer winst halen door die achterstand weg te werken dan met niets te doen.
  4. En tot slot wilden wij een systeem dat iedere overheid toelaat om de eigen kerntaken uit te voeren. Een verarming van de federale staat kon voor ons niet. Door de arbeidsmarktmiddelen die worden overgedragen te beperken tot 90% en de groei van de dotaties te matigen, kan ook de federale overheid haar job op een correcte en stabiele manier uitvoeren. De financiering van pensioenen en gezondheidszorgen blijft door deze hervorming gevrijwaard.

Hier kan u nog de tussenkomst vinden van Koen Van Den Heuvel betreffende de nieuwe financieringswet.