Correcte behandeling naturalisaties

23-03-2011

23-03-2011

Vorige week heeft de plenaire vergadering van de Kamer beslist de voorstellen van naturalisaties terug te verwijzen naar de commissie Naturalisaties omdat een aantal adviezen van het parket mogelijk niet meer actueel zouden zijn.

Het gaat over 900 dossiers waarvan de commissie 228 dossiers goedgekeurd heeft omwille van meerdere positieve adviezen maar waarvan een aantal adviezen van het parket ouder zijn dan 2009. Daarom besliste de commissie vandaag een nieuw advies te vragen aan het parket.

De geactualiseerde informatie dient binnen de maand overgemaakt te worden aan de commissie, zodat deze dossiers binnen enkele weken definitief afgehandeld kunnen worden.

Daarnaast liggen er al 17.000 dossiers te wachten op behandeling. De commissie naturalisaties heeft intussen wel gewerkt aan het opstellen van verscherpte criteria die van toepassing zullen zijn op de nieuwe dossiers (nl. 14.000 van de 17.000 die ingediend werden na de verkiezingen van 13 juni 2010).

CD&V roept alle fracties op om constructief mee te werken en verantwoordelijkheid op te nemen om de hangende dossiers eindelijk te behandelen. Zolang getalmd wordt met deze  dossiers verliezen de reeds uitgebrachte adviezen hun actualiteitswaarde. Om de parketten niet nog meer te belasten moeten we deze vicieuze cirkel doorbreken.

CD&V is van mening dat het parlement binnen een rechtsstaat haar opdracht moet vervullen, en dit binnen het bestaande wettelijke kader.

Daarnaast blijft CD&V vragende partij voor een verstrenging van de snel-Belg-wet, ook voor de naturalisatieprocedure, waarover momenteel de bespreking bezig is in de commissie Justitie.

CD&V hoopt dat ook deze bespreking snel tot resultaat zal leiden.