22-10-2018

Tot voor kort werkte Fedasil samen met Çavaria voor de begeleiding van LGBTQ+-mensen (Lesbian-, Gay-, Bisexual-, Transgender- en Queer-mensen) tijdens hun asielprocedure. Hierdoor konden expertise en netwerken opgebouwd worden en konden begeleiders in asielcentra gevormd worden. Na deze samenwerking zou Fedasil dit in eigen beheer overnemen. Ik stelde de staatssecretaris enkele vragen over hoe dit vanaf nu dan juist zou gebeuren. 


LGBTQ+-mensen die in een asielcentra verblijven mogen geen hinder mogen ondervinden van homofoob gedrag of discriminatie. Iedereen moet kunnen samenleven in asielcentra. Dit wordt ook duidelijk gemaakt aan nieuwe bewoners door dagelijkse aandacht voor mogelijke problemen, sensibilisering en bewoners te informeren over de normen en waarden in België. Homofoob gedrag en discriminatie in asielcentra wordt daarbij gedetecteerd, veroordeeld en gesanctioneerd, aldus de staatssecretaris. Hij ziet bovendien geen nut in het opvang bieden van LGBTQ+-mensen als een aparte groep.


Ik ben blij dat er vorming wordt gegeven in asielcentra over discriminatie tegen LGBTQ+-mensen, maar ik blijf er ook op aandringen dat kwetsbare groepen zoals LGBTQ+-mensen met voorrang kunnen worden opgevangen in een LOI als blijkt dat deze maatregelen, zoals vorming van medewerkers en informatiesessie voor bewoners, niet volstaan. Dat staat trouwens ook in het regeerakkoord.

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de staatssecretaris.