Beperkt toegangsrecht voor sociaal inspecteurs tot privéwoningen

25-05-2016

25-05-2016

De minister van werk overhandigde vorig jaar de ratificatie van conventie 189 op de jaarlijkse Conferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie. 

Deze conventie kent een aantal basisrechten inzake sociale bescherming en arbeidsrecht toe aan huispersoneel. Op heel wat punten stond België al ver genoeg of zelfs verder dan de Conventie. 

Echter zijn in de praktijk nog niet alleen moeilijkheden van de baan. Nu hebben sociale inspecteurs toegangsrecht tot privéwoningen als ze vermoeden dat er een au pair wordt tewerkgesteld, terwijl dit eigenlijk geen werknemer is.  Ik vroeg aan de minister of het klopt dat het toegangsrecht beperkter is, indien het gaat over een dienstbode en of de minister een eventuele uitbreding van het toegangsrecht ziet zitten.

Sociale inspecteurs mogen zonder voorafgaande verwittiging vrij binnengaan in alle arbeidsplaatsen als ze vermoeden dat daar personen werken die onderworpen zijn aan de bepalingen van de wetgeving waarop zij toezicht uitoefenen.  Wat betreft de toegang tot de bewoonde ruimten, beperkt het sociaal strafrecht de toegang voor sociale inspecteurs tot de bewoonde lokalen. 

Lees hier mijn vraag en antwoord van de minister