13-06-2018

De kranten staan deze week bol van de armoedecijfers: gestegen kinderarmoede, 1 op 5 Vlamingen met een beperking leeft in armoede en meer gezinnen hebben het moeilijk om de energiefactuur te betalen. Elke keer opnieuw is het slikken. Maar, slikken alleen is lang niet meer voldoende. ACTIE is nodig! Als parlementslid probeer ik daar werk van te maken, maar iedereen moet mee willen natuurlijk.

Verschillende uitkeringen zijn al gestegen sinds 2015 (http://www.nahima.be/nieuws/uitkeringen-gestegen-op-1-september/) en vanaf 1 juli zullen bepaalde uitkeringen nog stijgen. Voor een gezinshoofd met leefloon of inkomensvervangende tegemoetkoming is dat +40€/maand extra. Voor een gezinshoofd met een integratietegemoetkoming is dat +4,25€/maand extra. Voor mensen met een inkomensgarantie voor ouderen is dat voor een alleenstaande +13 euro en + 8 euro voor samenwonenden. Maar, inderdaad de uitkeringen moeten minstens tot aan de armoededrempel opgetrokken worden. Ik heb daar trouwens al wetsvoorstellen voor ingediend (http://www.nahima.be/nieuws/uitkeringen-moeten-boven-de-armoedegrens/). Ik roep de staatssecretaris op om deze ambitie, die ook in het regeerakkoord staat, ook waar te maken!

Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht moet armoede ook lokaal prominent op de agenda gezet worden. In Antwerpen wil ik onder meer werk maken van een stedelijke armoedetoets, dienstverlening op maat van de burgers, een korting voor alleenstaande ouders op culturele activiteiten, kinderopvang, enz. en ervoor zorgen dat elke Antwerpenaar krijgt waar hij recht op heeft (http://www.nahima.be/in-de-pers/geef-elke-antwerpenaar-waar-hij-recht-op-heeft/) .