Alle hens aan dek: ook het leger zoekt mee naar oplossingen voor de opvangcrisis

01-02-2012

01-02-2012

Dat er wederom een opvangcrisis is kan niet door de beugel maar voordat we schuldigen zoeken is het beter om direct actie te ondernemen. Ik ben dan ook blij dat defensie, zoals in de voorgaande jaren, opvangplaatsen aanbiedt binnen verschillende van haar kazernes, verspreid over het hele land.

Het gaat hierbij om 3.273 permanente opvangplaatsen voor reguliere asielopvang en bijkomend, tijdens de wintermaanden, deel uitmakend van het initiatief “Operatie Winter”, 237 occasionele plaatsen voor daklozen. In totaal staan bij Defensie dan ook 3.510 plaatsen ter beschikking. In de marge hiervan verdeelt Defensie ook jaarlijks kledingstukken aan hulpbehoevenden.

De 3.273 opvangplaatsen voor de reguliere asielopvang situeren zich onder andere in Ans, Bastogne, Bierset, Houthalen-Helchteren en Florennes. Specifiek voor de opvang van daklozen stelt Defensie bedden ter beschikking in Zwijndrecht, Brasschaat, Bevekom, Doornik, Luik, Marche-en-Famenne, Aarlen, Jambes en Zeebrugge. Vorig jaar verschafte Defensie 7.204 keer onderdak aan daklozen. Dit jaar al deden in dit kader ruim 2.818 (cijfer op 31 jan.) beroep op de voorzieningen bij Defensie.  

Voor de nacht van 31 januari op 1 februari waren ongeveer 3.200 van de 3.510 plaatsen ingenomen. Specifiek voor de noodopvang waren 86 van 237 plaatsen ingenomen.

De kazernes, aangeduid voor de occasionele opvang, worden geopend zodra de capaciteit bij de sociale organismen overschreden is. Defensie voorziet in onderdak. Het transport en de begeleiding dient, omwille van de bijzonder problematieken bij daklozen en om veiligheids- en organisatorische redenen, te gebeuren door bevoegd personeel van de sociale organismen.