Agressie tegenover parkeerwachters ernstig nemen

23-01-2017

23-01-2017

Ik ontvang regelmatig signalen van parkeerwachters dat zij door burgers worden bedreigd of geslagen. Wanneer zij een klacht indienen op het politiebureau, wordt dat soms wat geminimaliseerd. In het beste geval wordt de klacht wel genoteerd, maar wordt de zaak uiteindelijk vaak door het parket geseponeerd. Hierdoor voelen zowel de GAS-ambtenaren als de parkeerwachters zich niet ondersteund omdat er niet wordt geluisterd naar hun bezorgdheden. 

Agressie tegen andere ambtenaren en politieagenten wordt in het Strafwetboek bestempeld als "verzwarende omstandigheden". Ik vroeg aan de minister in de commissie of GAS-ambtenaren en parkeerwachters kunnen worden toegevoegd aan de beroepen waarbij verzwarende omstandigheden kunnen worden toegekend in geval van slagen en verwondingen. 

Momenteel is een expertencommissie bezig met het herwerken van het Strafwetboek. Hierin worden  strafbepalingen doorgelicht, ook wat betreft de wildgroei van verzwarende omstandigheden die tot een hogere strafmaat kunnen leiden.  In de tweede helft van dit jaar zal er een uitgewerkt voorstel zijn, zodat het door het parlement kan besproken worden. 

Ik ben tevreden dat de minister midden 2017 nieuwe voorstellen zal lanceren. Parkeerwachters en GAS-ambtenaren zijn beëdigde ambtenaren. Als ze beschikken over voldoende bewijzen en de gegevens van de persoon die hen agressief bejegent, dan zou dergelijk gedrag niet mogen leiden tot seponering.

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister. Pg. 5-6