23-06-2016

Vorig jaar werd de resolutie goedgekeurd om de discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken. Daarin  werden  verschillende  voorstellen  gelanceerd.  Een  aantal  ervan  hebben  betrekking  op de gerichte controles of de mystery calls. In eerste instantie wordt er gesensibiliseerd en geeft men ruimte aan bedrijven om zichzelf te reguleren. Bedrijven en sectoren die niet aan zelfregulering doen kunnen aan de inspectie worden doorgegeven. In  de  resolutie  is  er  sprake  van gerichte controles. De bedoeling is om voor bewijzen  te  zorgen, zodat  er  een  gerechtelijke  vervolging mogelijk is.

In de commissie sociale zaken vroeg ik aan de minister hoe ver het staat met de uitvoering van de resolutie. Er wordt momenteel door de sociale partners aan zelfregulering binnen de relevante sectoren gewerkt. Verschillende actiepunten worden uitgewerkt om tot een globale aanpak te komen. Als er eind deze maand geen akkoord uit de bus komt dan zal de minister zelf minister initiatief nemen. De inspectiedienst Toezicht op de Sociale Wetten zal ook samen met UNIA, het vroegere Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding werken om te zien hoe  de  uitvoering  van gerichte controles in de toekomst technisch zou kunnen opgestart worden.

Men moet heel duidelijk de inspectie Toezicht op de Sociale Wetten het wettelijke kader of de mogelijkheid geven om in te grijpen  via gerichte  controles. Dat  initiatief  zou men nu al kunnen nemen omdat we nu al op het terrein  zien dat  sommige sectoren al langer dan twee jaar die zelfregulering hebben. Als  men  het instrument van de inspectie nu ontwikkelt kan men het ook toepassen.

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister pg.8-11